Kreativitet gjorde magnetkameran till ett äventyr för barn
Föreställ dig att du är på ett sjukhus för att göra en undersökning med magnetkamera.
Du lägger dig på en brits som skjutsas in i ett trångt utrymme i form av en tunnel och får en larmknapp i handen. För att magnetkameran ska kunna ta bilder behöver du ligga blickstilla. Tankarna flyger runt i ett virrvarr och samtidigt hörs ett intensivt och öronbedövande ljud.
Efter typ tjugofem minuter frågar personalen: Hur går det där inne? Nu är bara halva tiden kvar.
Undersökningar med magnetkamera kan vara skrämmande för många vuxna. Tänk då hur upplevelsen är för ett litet barn 😕
Förvandlingen till ett äventyr
Bra lösningar behöver inte vara dyra
Doug Dietz – en industridesigner på GE Healthcare – blev djupt berörd när han såg en liten flicka gråta okontrollerat i väntan på en undersökning med en magnetkamera, som han själv hade varit med att designa.
När det lilla barnet inte kunde lugnas tillkallades en narkosläkare. Då fick Doug lära sig att barn oftast behöver få lugnande läkemedel eller till och med bli sövda för att de ska kunna ligga stilla under den långa undersökningen.
Han bestämde sig för att försöka göra något åt saken, men utan varken finansiering eller betydande resurser visste Doug att han inte skulle kunna göra om magnetkameran från grunden. Så han fokuserade istället på att göra om själva upplevelsen.
Kreativitet gjorde magnetkameran till ett äventyr för barn
Uppfinningsrika lösningar
Stora förändringar med små medel
Tillsammans med ett team bestående av barn, personal från ett barnmuseum och sjukhusarbetare skapade Doug den första prototypen på vad som skulle bli "Adventure Series"-versionen av magnetkameran.
Med hjälp av färg, dofter, belysning och en hel del fantasi lyckades dom designa om hela upplevelsen till ett spännande äventyr.
Färgglada dekaler fästes på utsidan av maskinen och på varje yta i rummet, i olika äventyrsteman som piratskepp och rymdresor.
Sjukhuspersonalen klädde ut sig i kostymer och använde förskrivna manus så att de kunde guida sina unga patienter genom äventyret.
De höga ljuden från magnetkameran vävdes in i upplevelsen. Strax innan maskinens ljud blev starkare uppmuntrade t.ex. operatören de unga patienterna att lyssna noga då farkosten växlade till "hyperdrive". Den här omformningen förvandlade ett vanligtvis skrämmande ljud till en del av äventyret.
Något som tidigare upplevdes som en mardröm omvandlades till ett äventyr med barnet i huvudrollen.
Blev det någon skillnad?
(ja, inte lite heller)
Det här är mer än bara ett roligt exempel på hur kreativitet kan se ut praktiken. Det gjorde verklig nytta och sedan prototypen har fler äventyrsteman lanserats och finns nu på sjukhus runt hela världen.
• Den totala patientnöjdheten ökade med 90%.
• Statistik före den nya magnetkameran visade att cirka 80% av barnpatienterna behövde lugnande läkemedel för att kunna genomföra en undersökning. Den statistiken har ändrats helt och efter re-designen behöver bara 10% sederas. Ibland händer det till och med att barn vill återvända för att uppleva äventyren igen.
• Tiden det tar att genomföra undersökningar med magnetkamera har kortats och fler patienter kan undersökas varje dag.
"Adventure Series"-versionen av magnetkamerorna finns nu i flera olika spännande äventyrsteman, från piratskepp till rymdresor.
Konsten att se med nya ögon
Odla vanan att pröva nya saker
Kreativitet är själva grundbulten i all form av innovation och företag är ofta snabba på att lyfta fram värdet av kreativitet. Men i praktiken är det snarare tvärtom och de flesta arbetsplatser saknar kulturen som behövs för att kunna utveckla innovationer som Doug Dietz gjorde i exemplet ovan (det är sällan bristen på resurser som är problemet).
Att bli mer kreativ handlar till stor del om att odla vanan att pröva nya saker.
När du testar något du aldrig gjort förut hamnar din hjärna i en situation som den inte har en färdig lösning för. Då tvingas den tänka nytt, vilket skapar nya kopplingar i hjärnan.
Ju mer utbyggt tankenätverk du har, desto lättare får du att upptäcka nya vinklar och lösningar på problem.
Vi håller just nu på att utveckla en tjänst för arbetsplatser som vi kallar "Månadens Kreativa Projekt". I korthet går det ut på att man ett antal månader per år får testa nya kreativa och roliga saker på sin arbetsplats. Idén är att göra det enkelt för arbetsplatser att låta personalen odla vanan att pröva nya saker.
I skrivande stund genomför vi en testpilot på ett coworking space i Umeå och snart är det fler arbetsställen som börjar testa tjänsten. Skicka ett mejl på support@merakimaker.com om är intresserad och vill få igång en testpilot på din arbetsplats också.
Även i din vardag finns mycket du kan göra för att odla vanan att pröva nya saker. Laga nya maträtter, ta nya vägar till och från jobbet, umgås med nya människor, kolla på filmgenrer du vanligtvis inte brukar titta på, läsa böcker inom nya områden och så vidare.
Allt sånt här gör också att du får nya perspektiv och blir bättre på problemlösning.
Månadens Kreativa Projekt är en kommande tjänst för arbetsplatser som vill utvecklas inom kreativitet.
Berättelsen ovan om Doug Dietz och hans hans innovation för magnetkameror hörde vi först talas via boken Creative Confidence. Den är skriven av Tom & David Kelley (grundarna av designbyrån IDEO) och är ett boktips till alla som vill lära sig mer om hur man utvecklar sin kreativitet.
Fortsätt läsa
Kommentarer
